vineri, 12 august 2011

Zmeura - plantare si ingrijireZmeura

Din ce in ce mai multi gradinari amatori planteaza in gradina un anumit sortiment de zmeura: cel de toamna. Acest lucru se intampla cu un motiv bine intemeiat, deoarece acest sortiment este foarte usor de ingrijit si nu este cuprins de daunatori precum celalate, astfel fructul poate fi mancat cu incredere, fara a avea surpriza de a gasi viermi sau alte insecte
Faptul ca zmeura se coace mai tarziu are si un avantaj: florile de pe ramurile subtiri nu sunt atacate de diversi gandaci, asa cum se intampla in cazul sortimentului de vara. Gandacul care nu masoara mai mult de 4- 5 mm isi depune ouale intre petale, iar larvele se hranesc din pulpa fructului. Atunci cand zmeura de toamna incepe sa infloreasca de la mijlocul lunii iulie, gandacii isi incheie ciclul natural biologic, iar florile raman neatinse.
Aceste fructe au nevoie de un pamant bogat in humus, aerisit, iar valoarea pH-ului sa fie intre 5 si 6,5. Zmeura se imbolnaveste si se usuca in cazul in care pamantul retine prea multa apa, daca este prea compact, iar deasupra se afla in permanenta o umiditate crescuta.
Luna octombrie este cea mai potrivita pentru a planta zmeura in gradina. Este foarte important ca acest lucru sa se faca pe suprafete unde nu au mai fost plantate astfel de fructe, pentru ca in caz contrar se va forma o saturatie a pamantului, aceasta neputandu-se dezvolta asa cum ar trebui.


Mai puteti urmarii:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu