vineri, 9 mai 2014

Cum instalam Windows XP pe notebook-uri cu HDD-uri SATA

Sistemul de operare Windows XP a fost lansat cu mult inaintea HDD-urilor SATA. Din aceasta cauza in kitul de Windows XP nu o sa gasesti driverele pentru controlerele mai noi de SATA.
 La instalare, in momentul in care o sa se faca detectia HDD-ului, o sa primesti un mesaj prin care esti avertizat ca nu exista HDD instalat pe calculator.
 Pentru a evita aceasta eroare si a putea detecta HDD-ul ai la dispozitie 2 metode:
1. Poti incerca sa setezi din BIOS-ul laptopului modul in care aceasta gestioneaza controlerul de SATA (de obicei acesta vine setat pe mod AHCI si trebuie sa il pui pe mod COMPATIBIL).
2. Metoda RECOMANDATA este sa instalezi Windows-ul de pe un kit care contine si driverele necesare detectiei HDD-ului SATA in mod AHCI.
 Pentru a putea fabrica un asemena kit ai nevoie de urmatoarele:
1. Driverele necesare controlerului (le gasesti de obicei la producator pe site). Uneori, ca in cazul laptopurilor Toshiba Satellite L300, acestea sunt integrate in driverele care se instaleaza sub Windows pentru contolerul SATA. In acest caz ele trebuie extrase din acest fisier (citeste cu atentie readme-ul care il primesti cu aceste drivere).
 De exemplu la pentru Sateliite L300 comanda pe care trebuie sa o dai din command promt este:
       c:iata_cd.exe -a -a -pc:
       c:iata_enu.exe -a -a -pc:
       c:setup.exe -a -pc:
2. Ai nevoie de programul NLite. Acesta il poti gasi cu usurinta la: download NLite.
3. Kitul de Windows XP.

 Procedura este urmatoarea:
 Instaleaza si ruleaza programul NLite.
 In fereastra urmatoare trebuie sa introduci calea spre kitul de Windows XP si directorul de pe HDD-ul local in care vrei sa fie copiate fisierele din kitul de Windows.
Dupa copierea fisierelor apasa Next. Urmatoarea fereastra iti da voie sa selectezi sesiuni de lucru anterioare. Pentru prima rulare poti apasa Next.
Noua fereastra care se va deschide iti da posibilitatea de a selecta introducerea de service pack-uri, drive, add-on etc. Pe noi ne intereseaza adaugarea driverelor si fabricarea unui cd bootabil cu noua imagine. Selecteaza Drivers si Bootable ISO si apasa Next.
In noua fereastra selecteaza Insert si apoi calea unde sunt driverele pentru HDD-ul SATA. Acestea vor fi afisate int-o noua fereastra. Selecteaza toate fisierele cu CTRL+A si apoi apasa OK. Mergi mai departe cu Next si apoi apasa Start.
Dupa ce s-a creat noua imagine trebuie sa o scri pe un cd. Pentru acesta in fereastra de mai jos selecteaza mode: Direct Burn si introduce in unitatea optica un cdrw blank. Pentru a incepe scriere apasa butonul Burn.
Cu noul cd obtinut poti instala fara probleme Windows XP iar HDD-ul SATA o sa functioneze la parametrii maximi.
Acest mod de instlare il poti folosi la toate marcile de laptop (Dell, Asus, Fujitsu, HP etc.) cu mentiunea ca trebuie sa gasesti driverele compatibile fiecarui model.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu